“Samen doen om te komen tot verandering”, dat zegt Marcel van Pantein over de samenwerking met Culicart. Door samen te kijken naar hoe het anders kan en door meedenken in processen, is Pantein in meerdere opzichten efficiënter gaan werken.
Terug naar waar het begon
De samenwerking tussen Pantein en Culicart start al in 1993. Het begint in de V&V (verpleeg- en verzorg) locatie Madeleine, van waaruit Culicart uitrolt naar meerdere V&V locaties. Toen nog met tafeltje dekje, waar Pantein in 2016 mee stopt. Het Maasziekenhuis gebruikt dan nog Magister, maar start 4 jaar later door een overname in 2000 met Culicart. Pantein werkt dan met verschillende omgevingen van Culicart.
“Elke dag is een kans het beter te doen”
In gesprek met Marcel en Anke van Pantein blijkt dat ze echte doeners zijn. Ze stellen intern de vraag ‘waarom doen we wat we doen, zoals we het doen?’ De voedingsvisie van Pantein is leidend, maar ontwikkelingen in Eten & Drinken worden vooral praktisch vormgegeven. In plaats van in de overlegmodus te blijven, passen zij het proces doorlopend aan. Ze zien elke dag kansen om het beter te doen voor de patiënten, bewoners en de collega’s. Zo lang mogelijk en zo normaal mogelijk is wat binnen de ouderenzorg de leidraad is m.b.t. Eten & Drinken.
Binnen de afdeling facilitair hebben ze voor ogen dat ze ondersteunend moeten zijn aan de organisatie. Uit deze instelling zijn mooie zaken voortgekomen. De dieetkeuken voor de speciale consistenties is nu bijvoorbeeld gecentraliseerd in het ziekenhuis. Die dieetkeuken is ontstaan in de zorgcentra van Pantein, maar bedient nu ook het ziekenhuis van Pantein. Hier wordt onder andere vloeibaar brood gemaakt en een assortiment in verschillende IDDSI varianten van koekjes voor bij de koffie.
Efficiënter werken: alles is nu centraal geregeld
De samenwerking met Culicart is vruchtbaar, omdat Culicart maatwerk levert en meedenkt in het proces rondom eten en drinken van Pantein. Culicart ondersteunt het proces. Waar Pantein eerst met meerdere omgevingen werkte, is nu alles in een centrale omgeving gezet. Die centrale omgeving wordt beheerd door de centrale voedingsadministratie.
Een aantal voorbeelden van hoe Pantein nu efficiënter werkt met ondersteuning van Culicart:
- Pantein V&V is van keuzemenu naar alleen negatieve keuze gegaan. Dit wordt allemaal vastgelegd in Culicart.
- In de dieetkeuken moest men eerst per locatie zelf tellen en filteren wat er gemaakt moest worden. Nu wordt dit centraal geregeld.
- De klinische voeding is inmiddels ook centraal geregeld. De diëtist schrijft het voor, de voedingsadministratie zorgt dat het product de volgende dag op de betreffende locatie is op naam en tijdstip van gebruik. Culicart is hierin ondersteunend en levert een etiket aan. Een ander voordeel van centraal regelen van medische voeding is dat de producten die over zijn, weer naar het centrale magazijn gaan om vervolgens ingezet te worden bij een andere patiënt of bewoner.
Wat maakt de samenwerking van waarde?
De samenwerking met Culicart is wel een zoektocht geweest, maar door koppelingen met EPD en ECD en door maatwerk werkt het goed.
Er blijven altijd punten staan om met elkaar te ontwikkelen, dat maakt de samenwerking van waarde.
De samenwerking met de leverancier Huuskes wordt ook goed gebruikt en in overleg is veel mogelijk. Wanneer Huuskes in het ziekenhuis de levering doet, neemt de vrachtwagen de rolcontainer met dieetmaaltijden en klinische voeding mee en brengt die naar de zorglocaties van Pantein waar die vrachtauto toch al heen moet. Dit scheelt vervoersbewegingen en spaart dus CO2 uit.
Marcel benoemt de doenermentaliteit als: “Inspireren, aanjagen en samen doen om te komen tot een verandering. Nuchter zijn in hoe kan het anders, soms binnen de kaders en soms kleur je er buiten.” De mooie dingen die Pantein doet, schreeuwen ze liever niet van de daken, bescheidenheid siert hen, ze hebben liever dat anderen er iets positiefs over zeggen.